De Fietsende Clowns

De stichting van deze vereniging dateert van het jaar 1974, en valt dus zowat samen met het ontstaan van de carnaval in Haren. Zij heeft steeds onder de leiding gestaan van Gerard Vanheusden (foto: op hoge fiets).

 

In Piringen was in die tijd de wielertoeristenclub “De Spaken” actief, en is dus van daaruit dat de carnavalsgroep De Fietsende Clowns – Piringen, of de “Velokes” zoals ze in Haren vaak genoemd worden, is ontstaan. Niets kon de sportievelingen immers beletten om zelfs bij de felste vrieskoude de wielen en de spieren te laten warmdraaien. Vandaar hun beslissing om als echte grapjassen op al even gekke fietsen, tijdens de winterperiode deel te nemen aan carnavalstoeten. Wij zeggen wel degelijk carnavalstoeten, want inderdaad ook buiten Haren namen zij deel aan carnavalstoeten, zelfs in alle uithoeken van het land, van Antwerpen, Willebroek, Ekeren, Berchem, Leuven, … ja zelfs tot in La Roche. In totaal namen zij aan ruim 250 optochten deel.

 

In al die jaren hebben zij niet alleen gezorgd voor eigen vermaak, maar hebben zij overal en altijd borg gestaan voor een amusant spektakel. Charly Chaplin, de ambulancefiets, mijnheer pastoor, en nog vele andere amusante uitbeeldingen met de meest bizarre en acrobatische fietsen behoorden tot hun vaste ingrediënten. In hun kleurrijke pakken, hun fel geschminkte gezichten, weten zij de vele jonge en oudere kijklustigen optimaal te amuseren.

 

Elke uitstap begon en eindigde steevast in hun clublokaal bij Mariëlla te Piringen, maar helaas in 2009 werd beslist om de groep definitief te ontbinden.

 

Deze groep mag zonder enige overdrijving aanzien worden als de kweekvijver van vele carnavalisten in het Narrendom Haren. O.a. de huidige voorzitter van de Ridders van de Katteköp, Bart Martens, zette zijn eerste stappen in het carnaval bij De Fietsende Clowns.

 

 

Terug