Koninklijke Ridders van de Katteköp

Narrendom Haren

Carnavalsvereniging

Carnavalsliedjes

Ambiance à la carte - De Marlets

Wey e fleutje van een cent - De Marlets

Haspengouw op djoegel - J. Smets

De Zoate Hermenie - Zot en Zoalig

De Prins - Zot en Zoalig

Historiek

In de jaren zeventig groeide bij tal van verenigingen in Limburg de interesse om een carnavalschlager te maken en op plaat te zetten.

Liveke nam op dit vlak een voortrekkersrol en organiseerde in dat verband Carnavalissima.

Ook bij de Ridders van de Katteköp wenste men niet aan de kant te blijven staan en werd tijdens de zomer van 1978 in overleg met het orkest De Marlets besloten een eerste carnavalschlager op de gevoelige plaat te zetten. De tekst werd geschreven door Jef Langenaeken, terwijl producer, tekstschrijver, zanger,... Johnny Blenco de muziek voor zijn rekening nam.

Meer details dienaangaande kan u terug vinden onder de rubriek "Historiek - De Marlets" van deze site.

Hoe dan ook, we doken 's morgens bij het ochtendkrieken in Heist-op-den-Berg de studio Tamara King binnen en kwamen er 's avonds terug buiten met twee nummers voor ons eerste singeltje. Op de A-zijde "Carnaval ein Hoare" en op de B-zijde een Engelstalige slow "Waikiki Beach".


Het startsein was dus gegeven en zo werd tijdens de daaropvolgende jaren het eerste carnavalsliedje aangevuld met een reeks andere. De opnames van de daaropvolgend liedjes vonden plaats in de muziekstudio's van o.a. Jack Jersey, Vader Abraham, Cees de Wit in Nederland, Jo Martens in Tongeren en tenslotte bij Bertie Moors (zie foto rechts) in Lanaken.

De reden waarom de vereniging er in 1995 mee gestopt is, heeft enerzijds te maken met het financiële aspect van dit initiatief en anderzijds het gebrek aan interesse bij het grote publiek.

Opvallend in deze eerder korte, doch intensieve liedjesperiode zijn ongetwijfeld het orkest De Marlets, tekstschrijver Jef Langenaeken, componist Paul Hendrix en tijdens de laatste drie edities de zatte hermenie Zot en Zalig, onder de leiding van Dominique Smets, alsook Michèle Smets die garant stond voor het ontwerpen van de meeste platenhoezen.

Hoewel als gevolg van een fel bekritiseerd jureringsysteem de Ridders van de Katteköp vaak dicht bij een overwinning geweest zijn tijdens de wedstrijd van Carnavalissima, was het uiteindelijk slechts het voorlaatste nummer "De Zoate Hermenie" dat tijdens het seizoen 1994/1995 een eerste plaats heeft weten te behalen.

De Ridders van de Katteköp werden in 1993 aangeduid om op 19 november 1993 Carnavalissima te organiseren.


In het kader van het 44ste jubileumjaar doken de Katteköp opnieuw de studio in en werd er een verzamel-CD opgenomen met alle eerder verschenen liedjes. Mijn Klekske, het nummer dat in al de jaren het meeste succes oogstte, werd daarenboven volledig opnieuw opgenomen met een aangepast mix met daarnaast eveneens een instrumentale versie, die sindsdien als opmars gebruikt wordt ter gelegenheid van de Harense evenementen.

Tweeëntwintig jaar later, ter gelegenheid van het carnavalseizoen 2017, verschenen plots twee nieuwe Harense schlagers op het toneel, met name Schol Schol Schol (tekst en muziek: Niels Lenaers en Jeroen Bellings) en single vanwege Viktor Missotten, opgedragen aan zijn oudere broer Jeugdprins Thomas II (Missotten).